فرهنگی و هنری > ادبیات و کتاب

خوش‌شانسیم که زبان‌مان فارسی است!


به گزارش ایسنا به نقل از روابط‌عمومی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، آیین رونمایی جلد بیست‌وششم دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، صبح سه‌شنبه، شانزدهم اردیبهشت، در تالار امیرالمؤمنین(ع) مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی برگزار شد.

بدون دریافت حتّی دیناری کمک دولتی و با احساسات سرشار از وطن‌دوستی

در ابتدا «کاظم موسوی بجنوردی»، رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی ضمن تسلیت جان‌باختن جمعی از هم‌وطنان در فاجعۀ دل‌خراش بندر شهید رجایی، گفت: خدا را سپاس که انتشار دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی به جلد بیست‌وششم رسید و توفیق یافتیم فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی را در قالب عناوین و مقالات این دائرة‌المعارف، بیشتر بشناسیم و بتوانیم آن را به بهترین وجهی به نسل‌های بعدی معرفی کنیم. همۀ ما کم‌وبیش می‌دانیم که ادامۀ کار مرکز در سالیان اخیر با توجه به افت‌وخیزهای اقتصاد کشور و افزایش بی‌امان تورم، بدون دریافت حتی دیناری کمک دولتی، مستلزم طی مراحل سخت و دشوار و شکننده است و بدون احساسات سرشار از عشق و علاقه و وطن‌دوستی هرگز ممکن نمی‌شده است. نگاه‌داشت اسلوبی که مرکز از چهل‌وچند سال پیش برگزید در شرایط فقدان استادان بزرگ و مسائل مالی از هر مشکل دیگری سخت‌تر بود. اینک که در این روز خجسته در اردیبهشت‌ماه جلالی، بیست‌وششمین جلد دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی انتشار یافته است، تشکر و سپاس از همکاران گرامی را بر عهدۀ خویش می‌شناسم و دعا می‌کنم و امیدوارم که اهداف عالیۀ مرکز در قالب تألیف و انتشار دانشنامه‌های تخصصی گوناگون ادامه یابد و شاهد اتمام و انتشار دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی و دیگر دانشنامه‌ها باشیم.

تبریک به ملّت ایران و فارسی‌زبانان

در ادامه، «مصطفی محقق داماد»، مدیر دانشنامۀ حقوق ایران به ایراد سخن پرداخت: انتشار جلد بیست‌وششم دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی را باید در درجۀ نخست به ملت ایران و فارسی‌زبانان تبریک گفت که چنین سرمایۀ فرهنگی برای آنان فراهم شده است. ما بسیار خوش‌شانس هستیم که در ایران زاده شدیم و زبان‌مان فارسی است. غربی هرچه تحقیق کند، فردوسی و حافظ و سعدی و مولوی و عطار و خیام و نظامی را مثل ما نمی‌شناسند و نمی‌فهمند و نمی‌چشند، و این از بخت‌یاری‌مان بوده است.

عضو شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی افزود: بجنوردی جوانی‌اش را برای این کار گذاشت و اکنون حاصل عمرش را می‌بیند که؛ «مزرع سبز فلک دیدم و داس مه نو/ یادم از کِشتۀ خویش آمد و هنگام درو.» باید افزون‌بر فضلا و علمایی که حق بزرگی بر گردن این‌جا دارند، از تک‌تک کارکنان زحمت‌کش این مؤسسه تشکر کرد که خالصانه فعالیت می‌کنند. امیدوارم به مبارکی و میمنت دهۀ کرامت و ولادت حضرت رضا(ع)، خداوند توفیق دهد و به بجنوردی عمر طولانی عطا فرماید تا این دانشنامه به حرف ی برسد.

خوش‌شانسیم که زبان‌مان فارسی است!

راه و هدف و نگاهی که گم نشد

سپس، «احمد مسجدجامعی»، قائم‌مقام مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی سخن گفت: انتشار هریک از مجلدات دائرةالمعارف بزرگ اسلامی یک اتفاق مهم در فرهنگ ایران است. همۀ کسانی‌که در این مؤسسه فعالیت می‌کنند، چیزی جز عشق و علاقه به این سرزمین در سر ندارند. دانشنامه‌نگاری فداکاری و دقت و کار جمعی و هماهنگی می‌خواهد که این نهاد در سرتاسر این چهل‌سال، از آن بهره‌مند بوده و همین نیز موفقیتش را سبب شده است.

عضو شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی اظهار کرد: این‌جا مجموعه‌ای به‌هم‌پیوسته است که برخلاف خیلی از مؤسسات، راه و هدف و نگاه خود را گم نکرد. این‌جا تجربۀ موفق و ویژه‌ای است و ردّ پای همۀ استادان و پژوهشگران و کارکنان را می‌توان جملگی به وضوح دید. مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی با آن پیشینۀ درخشان، در گذشته پایه‌هایی را گذاشت که آینده را خواهد ساخت.

مؤثّر در تحکیم وحدت و هویّت ملّی

 «علی بهرامیان»، معاون علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی نیز گفت: باید به همت والای همۀ اعضای این مؤسسه آفرین‌ها گفت که در این شرایط سخت و دشوار به فعالیت پرداختند و  حفظ کیفیت در اولویت همه‌شان بود، چنان‌که در سلوک استادان این مرکز نیز، چه در پرورش افراد و چه در نگارش مقالات همین موضوع اهمیت داشت.

او ادامه داد: نباید تنها امروز و اکنون را ببینیم زیرا ما در برابر داوری آیندگان قرار داریم. چنانکه ارزش‌های دائرة‌المعارف فارسیِ مرحوم مصاحب، پس از ۶٠ سال معلوم شده است، و ما هم در برابر قضاوت‌ها قرار می‌گیریم. با وجود عظمت این مرکز، آن‌چه مهم است نسل پرورش‌یافتگان آن است و راهی که تا کنون پیموده شده است و باید که تداوم یابد.

عضو شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی با اشاره به تأثیرگذاری دائرةالمعارف بزرگ اسلامی در تحکیم وحدت و هویت ملی، اضافه کرد: زبان فارسی مانند فرش ایرانی برآمده از همت و هویت مردم ایران است و قوم‌گرایی و جدایی‌طلبی که این ‌روزها عدۀ قلیلی تلاش می‌کنند رواجش دهند و پیروانی نیز یافته‌اند و خون به دل ملت کرده‌اند، به‌دلیل عدم اطلاع از تاریخ ایران است که نارضایتی‌های اجتماعی نیز بر آن دامن زده است. و متأسفانه این عدم اطلاع به‌ویژه در دانشگاه هم به چشم می‌‎خورد. این مؤسسه اما در همۀ این سال‌ها محملی برای آگاهی‌رسانی بوده است زیرا هرچه بیش‌تر بدانیم به ایران معتقدتر می‌شویم، و البته یادآوری این مهم ضروری است که هیچ‌گاه مدخلی نبوده که جوانب ملی آن مد نظر قرار نگرفته باشد.

خوش‌شانسیم که زبان‌مان فارسی است!

خوش‌شانسیم که زبان‌مان فارسی است!

خوش‌شانسیم که زبان‌مان فارسی است!

خوش‌شانسیم که زبان‌مان فارسی است!

در پایان این مجلس، جلد بیست‌وششم دائرةالمعارف بزرگ اسلامی رونمایی شد.

 انتهای پیام



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا